Doe mee

 

 

Beginnen jouw vingers te jeuken als je naar dat ongebruikte buurtpleintje kijkt? En wil je hier iets aan doen, maar weet je niet zo goed hoe? Mooi! Samen kunnen we er namelijk mee aan de slag! Park om de Hoek helpt Amsterdammers bij het (her)inrichten en vergroenen van hun buurt. Wat daar allemaal bij komt kijken, lees je hieronder. Jij en je buren kunnen hier dan zelfstandig mee aan de slag, of ons inschakelen voor ondersteuning en extra uitleg. Samen vergroenen we de stad!

 

Eerst lees je waar een locatie aan moet voldoen en wat de voordelen van een Park om de Hoek zijn. En dat zijn er nogal wat! Check? Doorloop dan de andere stappen, dan kan je binnenkort met je buren picknicken in jullie buurtparkje (of moestuinieren, of de kinderen laten spelen, of… wat jullie maar willen)!

 

Download de praatplaat hier!

 

A - Bedenk een plan

Een Park om de Hoek is een versteende locatie in de openbare ruimte. Daarnaast zijn er nog een paar checkpunten die belangrijk zijn voordat je écht aan de slag kunt met de transformatie van dat saaie pleintje bij jou om de hoek. Lees ook wat de voordelen van een Park om de Hoek zijn. Ben je overtuigd en wil je van start? Zet dan allereerst je Park op de kaart, zodat anderen mensen je initiatief kunnen vinden en zich kunnen aansluiten!

Natuurlijk kost het park ook geld. Het wordt meestal gefinancierd met geld uit verschillende hoeken. Denk hierbij aan subsidies vanuit de gemeente, bedrijven, fondsen en crowdfunding door de buurt zelf. Let wel op: niet meer dan 49% van de financiering mag van de overheid komen! Je kunt ook altijd even contact met ons opnemen, wij kunnen met je meedenken.

 

Om financiering aan te vragen, moet je meestal een begroting aanleveren. Met onderstaande rekentool kun je gemakkelijk berekenen hoeveel het park ongeveer gaat kosten.

B - Ga aan de slag

Trommel je buren op en verzamel handtekeningen en contactgegevens van iedereen die achter het idee van het Park om de Hoek staat. Organiseer een buurtbijeenkomst en verspreid flyers en posters in je buurt zodat iedereen ervan af weet. Tijdens de bijeenkomst verzamel je alle input en maak samen een eerste ontwerpversie. Jullie zijn de ontwerpers! Aan de slag dus.

Overleg met je gebiedsmakelaar de mogelijkheden en beperkingen op de locatie en bespreek ook jullie schetsontwerp. De kans is namelijk groot dat het een en ander aangepast moet worden, zodat het daarna ook binnen de regelgeving van de gemeente past.

 

Tijdens een tweede bewonersbijeenkomst passen jullie het ontwerp aan mét de input van het stadsdeel. Het is fijn als hier een ontwerper bij is, zodat het ontwerp meteen bijna definitief is. Deel dit aangepaste ontwerp vervolgens weer met het stadsdeel, zodat zij de laatste punten kunnen toevoegen en hopelijk het ontwerp kunnen goedkeuren! Op zoek naar een ontwerper en aannemer? We helpen je graag.

Na alle inzet is het zover: het park wordt aangelegd! Tijd om de handen uit de mouwen steken, dus. Bespreek eerst met de aannemer hoe jullie kunnen meehelpen en organiseer dan een leuke, gezamenlijke activiteit. In de Ruyschtuin hebben de buurtbewoners bijvoorbeeld zelf de tegels eruit getrokken!

 

Zorg in verband met (geluids-)overlast dat iedereen weet wanneer de activiteit zal plaatsvinden. Bespreek hiervoor met het stadsdeel of zij een brief aan de buurt kunnen sturen. In deze brief kan je dan meteen de uitnodiging voor de activiteit en het openingsfeest (indien al bekend) opnemen. Wij vieren graag mee!

C - Maak afspraken

Het groen moet natuurlijk goed beheerd worden. Een voorwaarde voor een eigen Park om de Hoek is dan ook dat omwonenden gezamenlijk het beheer en onderhoud oppakken. Jullie zullen daar een zelfbeheercontract voor ondertekenen met het stadsdeel. In Fase 3 heb je een beheerteam en -kalender opgesteld.

 

Deel je resultaten met ons op social media. We blijven namelijk graag op de hoogte van jullie splinternieuwe Park om de Hoek!